mvno virtuele provider

Wat is een virtuele provider?

Iedereen met een GSM heeft een provider om het telefoonverkeer van en naar zijn toestel te regelen. Er bestaan heel wat mobiele providers in Nederland. Soms verdwijnen er, dan is er weer sprake van fusie. Toch blijft de lijst vrij indrukwekkend. Er staan zelfs winkelketens op de lijst van GSM-providers. Dat kan omdat we het hier hebben over virtuele providers, ofwel providers zouden eigen netwerk. Ze maken gebruik van het netwerk van een van de drie grote spelers in Nederland, namelijk KPN, Vodafone of T-Mobile. Meer fysieke mobiele netwerken kennen we niet in Nederland.

Wat is een MVNO precies?

De officiële naam voor een virtuele provider is Mobile Virtual Network Operator (MVNO). Nederland kent momenteel nog maar 3 telefoonproviders die een fysiek netwerk hebben aangelegd. Dat zijn KPN, Vodafone en T-Mobile. Vroeger bestond ook nog Tele-2, maar dat is gefuseerd met T-Mobile, waarna de laatste merknaam werd aangehouden.

T-Mobile heeft een contract gesloten met een Amerikaans bedrijf Elephant Talk. Dat bedrijf regelt de toegang van virtuele providers tot het netwerk van T-Mobile. Dit soort bedrijven wordt doorgaans Mobile Virtual Network Enablers  (MVNE) genoemd. Ze leveren vaak nog extra diensten waardoor ze zowel de fysieke aanbieders als de virtuele providers werk uit handen nemen. Diensten als klantadministratie, facturatie, fraude-analyses en het uitgeven en beheren en uitgeven van de simkaarten worden door Elephant Talk voor haar rekening genomen. Een aantal virtuele providers maakt dankbaar gebruik van de diensten van deze MVNE’s.

Wat maakt een virtuele provider zo interessant?

Een virtuele provider is geen eigenaar van het netwerk maar maakt er wel gebruik van. Een MVNO heeft geen onderhoudskosten en alle andere zorgen die komen kijken bij het onderhouden van een netwerk. Uiteraard worden deze kosten doorbelast door de fysieke provider.

Welke virtuele providers zijn er in Nederland?

Het is blijkbaar populair en interessant om virtuele provider te worden in Nederland. Ook winkelketens zoals Albert Heijn en Hema doen mee. Klantenbinding zal hier een rol spelen, maar ook het feit dat het een lucratieve markt is. Hier een overzicht van virtuele providers en het fysieke netwerk waarvan ze gebruik maken. De lijst is niet volledig:

We zien ook virtuele providers met zeer specifieke doelgroepen: Trendcall is gericht op expats of mensen die vaak vanuit het buitenland bellen. Erdee Mobiel is er gekomen speciaal voor de lezers van het Reformatorisch Dagblad.

Kiezen voor provider met eigen netwerk?

Kiezen voor KPN omdat die een eigen netwerk hebben is niet nodig. Er is geen verschil tussen de KPN-klanten en klanten die bij een virtuele provider zitten. De voor- en nadelen van het netwerk zijn voor iedereen hetzelfde. De virtuele providers liften gewoon mee op een bestaand netwerk. Als zij storingen ondervinden op het KPN-netwerk dan hebben de KPN-klanten daar ook last van. Er zijn geen verschillen op basis van dekking, snelheid of stabiliteit. Waar je wel naar kunt kijken, is de dienstverlening en de tarieven en de mogelijkheden qua abonnementen. Vergelijk gewoon alle providers met elkaar, en let niet op fysiek of virtueel. Dat speelt geen rol. 

Abonnementen voor mobiel vergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juli 2021
Laatste update: 11 augustus 2022