Zowel zakelijk als privé stijgt het gebruik van VPN-verbindingen. Je hebt vast wel eens gehoord van VPN, en als je thuiswerkt is de kans groot dat je het al gebruikt. Maar wat is VPN nu precies, wat kun je er allemaal kan mee en welke voordelen biedt het? In dit artikel vertellen we je wat VPN inhoudt, hoe het werkt, waarom het belangrijk is en geven we tips voor een betrouwbare VPN-verbinding.
De inhoud van dit artikel:
Wat is VPN?
VPN staat voor Virtual Private Network, in het Nederlands Virtueel Particulier Netwerk. Het is niet letterlijk een ander netwerk, maar een versleutelde verbinding via een bestaand netwerk. Je internetverkeer maakt een omweg: via een VPN-server. Die verbergt je IP-adres en versleutelt je gegevens. Zo ben je zelf online anoniem en je gegevens zijn extra beveiligd door de versleuteling.
VPN wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij thuiswerken, misschien ook wel door jouw werkgever. Tot een aantal jaren geleden was VPN ook voornamelijk iets voor bedrijven, maar particulier gebruik is sterk in opkomst en er zijn veel providers die VPN aanbieden.
Waarvoor gebruik je VPN?
Waarom zou je eigenlijk een VPN-verbinding gebruiken? Daar zijn een aantal goede redenen voor. We zetten de voordelen van VPN op een rij:
- Privacy: bij het gebruik van VPN surf je anoniem doordat je IP-adres niet zichtbaar is. Websites en apps, maar ook je provider kunnen je niet identificeren.
- Veiligheid: VPN versleutelt je gegevens waardoor ze niet door derden te lezen zijn. Zo ben je beter beschermd tegen hackers en andere digitale oplichters.
- Locatieafhankelijk: met VPN kun je jouw locatie-instellingen wijzigen. Sites die je thuis bekijkt, kunnen in het buitenland geblokkeerd zijn. Met een VPN-verbinding kun je bijvoorbeeld NPO Plus ontvangen, ook als je in een land buiten Europa bent.
- Werk veiliger: omdat VPN meer privacy en veiligheid biedt, gebruiken steeds meer bedrijven tegenwoordig een VPN-verbinding voor het contact tussen thuiswerkplekken en de servers van de zaak.
Hoe werkt VPN?
Met een VPN-verbinding wordt jouw internetverkeer eerst verstuurd naar de VPN-server van jouw VPN-provider, en daarna pas naar de bestemming. VPN versleutelt daarbij jouw gegevens.
Door het gebruik van versleuteling (ook wel encryptie genoemd) en van de VPN-server als tussenstation, is jouw internetverkeer niet te zien door derden. Een VPN-verbinding vergelijkt men daarom vaak met een tunnel. Het verkeer door de tunnel is niet zichtbaar van buitenaf.
Hoe gebruik je VPN?
Om als particulier van VPN gebruik te maken, heb je een VPN-provider nodig. Daar zijn er veel van, en sommige zijn zelfs gratis. Bij gratis aanbieders moet je jezelf afvragen of dat wel verstandig is. Zijn jouw gegevens wel veilig bij deze aanbieder? Voor een paar euro per maand heb je al een abonnement bij een gerenommeerde en betrouwbare VPN-provider. Welke provider je ook kiest, het is verstandig met de volgende punten rekening te houden:
- Beschikbaarheid: wil je naast je desktop of laptop ook VPN gebruiken op je tablet of telefoon? En wil je meerdere apparaten gelijktijdig gebruiken? Controleer of dit kan bij de VPN-provider van jouw keuze.
- Logboekbeleid: Sommige VPN-providers loggen je activiteit: wanneer je verbinding maakt, op welke server en hoe lang je verbonden blijft. Is voor jou anonimiteit de belangrijkste reden om voor VPN te kiezen? Ga dan naar een provider met een strikt no-log beleid.
- Gebruiksgemak: het mooiste is natuurlijk als je na installatie van je VPN-verbinding in een paar muisklikken online bent.
- Snelheid: VPN kan ten koste gaan van je snelheid. Check daarom van tevoren of de provider van jouw keuze garandeert dat je jouw gebruikelijke down- en uploadsnelheid behoudt.
Betrouwbare VPN-providers
Wat zijn betrouwbare VPN-providers? Anders gezegd: bij welke providers surf je anoniem en veilig, en ook nog eens snel en betaalbaar? Om je op weg te helpen hebben we alvast wat vooronderzoek gedaan. Wij raden de volgende aanbieders van VPN aan:
- GooseVPN: een Nederlandse aanbieder die zich richt op privacy en gebruiksgemak. GooseVPN houdt jouw internetverkeer niet bij, er is dus bijvoorbeeld niet terug te vinden welke bestanden je downloadt of welke sites je bezoekt. Kijk voor meer informatie op www.goosevpn.com.
- VPN Nederland: ook een Nederlandse aanbieder, en slaat eveneens geen data op van gebruikers. Kijk voor meer informatie op www.vpnnederland.nl.
- NordVPN: deze provider slaat ook geen data op van gebruikers. NordVPN werkt wereldwijd en biedt uitgebreide keuzemogelijkheden. Kies bijvoorbeeld zelf welke VPN-server je wil gebruiken. Kijk voor meer informatie op www.nordvpn.com.
Artikelinformatie
Publicatiedatum: | 13 maart 2021 |
Laatste update: | 24 juni 2021 |