wat is VDSL

Wat is VDSL?

VDSL is de veel snellere opvolger van ADSL. Op dit moment is de topsnelheid van een enkele VDSL lijn ongeveer 200 Mb/sec. Als we een dubbele lijn inzetten komen we met de “bonded vectoring” techniek al uit op 400 Mb/sec. KPN is al vanaf 2018 bezig om deze optie over heel Nederland uit te rollen. Ook van dit DSL netwerk zullen delen verglaasd worden. Toepassing van glasvezel zorgt ervoor dat hogere snelheden gegarandeerd kunnen worden. Als ook tot de wijkverdeler-kasten glasvezel wordt gelegd hoeft alleen de laatste paar honderd meter tot aan de klant nog maar te lopen via het traditionele telefoonkabeltje. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de techniek toekomst heeft. Toch zal de concurrentie met glasvezel en het kabelinternet netwerk van VodafoneZiggo groot zijn. En nu komt daar ook de 5G techniek nog bij. Aan concurrentie geen gebrek, wat natuurlijk weer gunstig is voor de consument.

Wat is VDSL precies?

VDSL is de opvolger van ADSL. VDSL staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. Het is een techniek die gebruikmaakt van de traditionele koperkern telefoonlijn. Deze techniek heeft echter een hoge download- en uploadsnelheid die goed kan concurreren met kabelinternet of zelfs glasvezel. ADSL bestaat in Nederland niet meer omdat de providers zijn overgestapt op het verbeterde VDSL.

Hoe werkt VDSL? (de techniek)

De eerste versie kon in theorie een maximale downloadsnelheid aan van 52 Mb/sec. De upload blijft zoals gewoonlijk sterk achter met 5 Mb/sec. In 2013 kwam VDSL2 en kwamen we uit op dubbele snelheden, dus zo’n 100 Mb/sec en de upload was 20 Mb/sec geworden.

VDSL vectoring

Men gebruikt vectoring. Dit is een speciale techniek om iets aan de ruis in telefoonkabels te doen. Minder ruis betekent minder demping en minder signaalverlies. Door vectoring goed toe te passen kan de snelheid opgetrokken worden naar 200 Mb/sec. Deze techniek is sinds 2016 beschikbaar op het KPN-netwerk.

VDSL bonded vectoring

Door gebruik te maken van bonded vectoring was men in staat om 2 telefoonlijnen te bundelen tot één telefoonlijn, en waarbij men tevens gebruik maakt van vectoring. Eigenlijk laat je de data binnenkomen op twee telefoonlijnen tegelijk, waardoor de snelheid verdubbeld wordt. Bij bonded vectoring maakt men gebruik van twee koperen aderparen die worden gemonteerd op het ISRA punt in de meterkast.

Het ISRA punt is het signaalovernamepunt van provider/netwerkbeheerder naar consument. Alles wat achter het ISRA punt zit, loopt door je huis. De provider is voor díe bekabeling niet meer verantwoordelijk, slechts tot aan het ISRA punt.

De maximale snelheid van VDSL bonded vectoring is 400 Mb/sec. Vanaf 2018 is KPN bezig om deze laatste versie over haar gehele netwerk uit te rollen.

VDSL sluit met pact glasvezel

Bij ADSL mag de afstand tot de telefooncentrale maximaal 4 a 5 km zijn. Hoe langer de telefoonkabel hoe lager de snelheid. De techniek van VDSL is echter zo gevoelig dat de afstand maximaal slechts 2 km mag zijn. Na 1,2 km begint het signaal al een stuk trager te worden. Ook neemt de stabiliteit af. Hiervoor moest een oplossing gevonden worden en die kwam er door de verbinding tot de wijkverdelers te verglazen. In de wijkverdelers wordt het signaal dan omgezet naar een VDSL signaal dat via de vertrouwde telefoonkabel in de woning wordt afgeleverd. Hiermee zijn de wijkverdelers eigenlijk een soort mini centrales geworden.

Voordelen van VDSL

  • De snelheid van 400 Mb/sec is voldoende voor een gemiddeld gezin om in alle behoeften te voorzien.
  • Werkt via een gewone telefoonkabel.
  • Het is vaak goedkoper dan kabelinternet van VodafoneZiggo.
  • Ook televisie en telefoon zijn mogelijk via deze kabel.

Nadelen van VDSL

  • Waarschijnlijk is de rek qua snelheid eruit.
  • De concurrentie is kabelinternet, glasvezel én 5G.
  • De afstand tot de wijkcentrale of verdeelkast is allesbepalend.
  • Kabelinternet (Ziggo) heeft een hogere maximale snelheid. Momenteel is dat al 1Gb/sec en de verwachting is dat die snelheid nog zal toenemen.

Vergelijk VDSL providers

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 25 juni 2021
Laatste update: 25 juni 2021