wat is nummerbehoud

Wat is nummerbehoud?

Nummerbehoud betekent het behouden van je telefoonnummer bij een overstap naar een andere provider. Het wordt ook wel nummerportering of nummerportabiliteit genoemd. Omdat het kunnen behouden van je nummer bij wet is geregeld zijn alle providers verplicht hieraan mee te werken. Het geldt voor zowel mobiele telefonie als voor de vaste lijn.

Hoe werkt nummerbehoud voor een mobiel nummer?

Wanneer je overstapt van mobiele provider wil je in de meeste gevallen je 06-nummer behouden. Hiermee voorkom je dat je aan al je contacten een nieuw telefoonnummer moet doorgeven en dat je je voor diensten zoals Whatsapp opnieuw moet registreren.

Als je je nummer wilt behouden moet je dit bij de nieuwe provider aangeven. Bij de meeste providers krijg je de vraag hierover in het bestelproces. Soms moet je het door middel van een (online) formulier aanvragen nadat je de bestelling hebt geplaatst.

Meestal wordt bij het aanvragen van nummerbehoud voor de mobiele telefoon gevraagd om het nummer van de simkaart van je oude provider. Deze vind je doorgaans op de simkaart zelf, maar je kunt het ook in de instellingen van je telefoon vinden of in het klantenportaal van je huidige provider.

Indien je een zakelijk abonnement hebt wordt om het klantnummer bij je huidige provider gevraagd, eventueel in combinatie met het simkaartnummer.

Wanneer wordt het nummer overgedragen?

Het moment waarop het nummer wordt overgedragen aan de nieuwe provider is afhankelijk van de einddatum van je huidige abonnement. Als je een bepaalde contractperiode hebt zul je moeten wachten tot de afloop hiervan.

Als je geen vast contract hebt en dus ieder moment of per maand kan opzeggen, kan nummerbehoud direct in gang worden gezet. Dit geldt ook bij prepaid nummers, deze zijn natuurlijk sowieso niet gebonden aan een abonnement. Meestal duurt het in dat geval enkele weken, de oude en nieuwe provider bepalen samen de datum van de portering.

Meestal kun je in de tussenliggende periode alvast het abonnement van je nieuwe provider gebruiken met een tijdelijk telefoonnummer. Ook kun je er voor kiezen het abonnement pas in te laten gaan op de datum van het overzetten van het nummer.

Zijn er kosten voor nummerbehoud?

Alle providers bieden nummerbehoud aan, zij zijn dit wettelijk verplicht. In de meeste gevallen wordt het porteren van het nummer gratis aangeboden. Maar er kunnen ook kosten voor worden gerekend. Deze kosten die dan door de nieuwe provider in rekening worden gebracht mogen maximaal 10 euro zijn. De oude provider mag geen kosten in rekening brengen.

Nummerbehoud voor de vaste lijn

Ook voor de vaste lijn kun je gebruik maken van nummerbehoud als je overstapt naar een andere telefoonaanbieder. De procedure hiervoor is vergelijkbaar met die voor mobiele nummers. In plaats van het simkaartnummer wordt bij vaste nummers gevraagd om het klantnummer bij je huidige aanbieder.

nummerbehoud vast nummer

Vaste telefoonnummer behouden bij verhuizing

Als je gaat verhuizen kun je je vaste telefoonnummer alleen behouden als je verhuist binnen de regio met hetzelfde netnummer. Een netnummer is bijvoorbeeld 020 voor de regio Amsterdam. Als het netnummer op je nieuwe adres ook 020 is, dan kun je gewoon hetzelfde vaste nummer blijven gebruiken, ook als je van provider wisselt.

Maar als je bijvoorbeeld verhuist naar de regio Haarlem, waar het netnummer 023 is, dan kun je niet je 020 nummer meenemen en krijg je dus een nieuw telefoonnummer.

Zeg niet zelf op bij je oude provider!

Voor nummerbehoud bij zowel mobiele nummers als vaste nummers geldt dat je niet zelf bij je oude provider moet opzeggen. Als je dit wel doet loop je namelijk het risico dat nummerportering niet meer kan en je daardoor dus je telefoonnummer kwijt bent.

Laat daarom je nieuwe aanbieder het abonnement bij de oude aanbieder opzeggen. Dit gebeurt sowieso automatisch bij nummerbehoud.

Aandachtspunten voor nummerbehoud

We zetten nog even de aandachtspunten voor het behouden van je telefoonnummer bij de overstap naar een andere provider op een rij:

  1. Vraag nummerbehoud aan bij het aanmelden bij de nieuwe provider of direct daarna.
  2. Houdt je simkaartnummer en/of klantennummer bij de hand.
  3. Zeg niet zelf op bij je oude aanbieder, dit doet de nieuwe aanbieder.

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 15 maart 2021
Laatste update: 24 juni 2021

Bronvermelding