Door gebruik te maken van glasvezel is het nu mogelijk om op een supersnelle manier data te transporteren. Glasvezel is in vele opzichten superieur aan zijn voorgangers. Op dit moment is de verglazing van Nederland nog steeds in volle gang. Diensten zoals on-demand diensten, streamingdiensten, domotica, beveiligingsdiensten en nog veel meer, staan te trappelen om met deze veelbelovende techniek aan de slag te gaan. In tegenstelling tot het kopernetwerk werkt glasvezel met een lichtstraal. De snelheden in een glasvezelkabel zijn verbluffend hoog, en het verlies in de kabel is ontzettend laag als je het vergelijkt met DSL en de coaxkabel. Controleer eerst of glasvezel mogelijk is op jouw adres. Soms moet je eerst de glasvezel laten aanleggen, daarna kun je pas verder met de provider voor het abonnement.
Wat is glasvezel?
De ontwikkelingen staan niet stil. We ontdekken steeds betere manieren om data snel en betrouwbaar te transporteren. Glasvezel is een techniek waarmee je supersnel internetdiensten, digitale tv, telefonie en allerlei andere toepassingen kunt aanbieden.Denk aan on-demand diensten (Netflix, beveiligingsdiensten) kunt aanbieden.
Op dit moment zijn diverse partijen bezig om in Nederland een glasvezelnetwerk aan te leggen en op die manier het hele land te verglazen. Ten opzichte van de verouderde kopernetwerken (de traditionele coaxkabel en telefoonkabel) is glasvezel de techniek van de toekomst.
Hoe werkt glasvezel?
Glasvezel is een ontzettend dun kabeltje dat bestaat uit twee soorten glas. Een kern die niet dikker is dan een mensenhaar met daaromheen een mantel. De mantel zorgt ervoor dat er niets van het signaal verloren gaat. Beide soorten glas zijn in elkaar gesmolten en zijn erg buigzaam.
Bij de traditionele transportmedia, zoal de coaxkabel, spreken we over een elektrische stroom die wordt getransporteerd door het netwerk. Bij glasvezel gaat het om een lichtstraal. De signalen worden verzonden door middel van laserlicht aan één kant van de kabel. Dat gebeurt met een gigantische snelheid die redelijk in de buurt komt van de lichtsnelheid. De mantel rondom de kern is van binnenuit reflecterend en zorgt ervoor dat alle licht in de kabel blijft. Dit zorgt ervoor dat niets verloren gaat.
Het verlies bij glasvezel is erg laag en de afstanden die men kan overbruggen zijn veel groter dan bij de vroegere koper netwerken. De lichtsignalen kun je verder onder een verschillende hoek door de glasvezelbuis sturen. Hierdoor kunnen er wel duizenden verschillende signalen tegelijk door één glasvezel gestuurd worden. Een glasvezelkabel bestaat op zijn beurt weer uit honderden glasvezels. Je begrijpt dat de mogelijkheden van deze techniek veelbelovend zijn.
De snelheid van glasvezel
De snelheden liggen veel hoger dan bij het kopernetwerk. Een glasvezel kan op dit moment tot 8 terabyte per seconde aan data versturen. Er worden ook al proeven gedaan van veel hogere snelheden. Nederlandse providers bieden op dit moment internet abonnementen aan van 1 GB/sec.
De maximale snelheid is nog lang niet bereikt. Glasvezel is het netwerk van de toekomst. De kopernetwerken zullen op den duur verdrongen worden. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 3 miljoen woningen voorzien van glasvezel.
Glasvezel providers
De keuze van de provider hangt allereerst of van het feit of glasvezel mogelijk is op jouw adres. Doe daarom eerst de postcode check en je weet wat er mogelijk is. Het glasvezelabonnement is 1GB/sec. Als je te zien krijgt dat er op jouw adres 500Mb mogelijk is dan ben je nog niet aangesloten op glasvezel.
Het kan ook dat je de verbinding nog moet aanvragen. Pas als glasvezel zelf een feit is kun je verder met het kiezen van een provider die bij je past. Vaak is het echter zo dat men als een abonnement bij Ziggo of KPN heeft, en het abonnement wil opwaarderen en overstappen van coax naar glas.
Via de vergelijkingswebsites op internet kun je verschillende providers met een glasvezelabonnement vergelijken.
Geen glasvezel mogelijk? Kies voor een alternatief
Bij de meeste providers is momenteel hun snelste abonnement via telefoonlijn of kabel 500Mb/sec. En dat is een behoorlijke snelheid. Hierbij slurp je video’s in no-time binnen. Ook de bekende VDSL- verbinding kan een prima alternatief zijn voor de veeleisende gebruiker die nog geen glasvezel kan aanvragen.
Over 3 jaar beschikken de meeste mensen in ons land over een glasvezelverbinding. Het zal altijd een probleem zijn om de buitengebieden van glasvezel te voorzien. Als je coaxkabel binnen hebt liggen is dat voldoende om nog geruime tijd vooruit te kunnen.
Artikelinformatie
Publicatiedatum: | 19 juli 2021 |
Laatste update: | 18 februari 2022 |