Providers bieden steeds vaker een unlimited data abonnement aan. Al vrij snel kwam men erachter dat het nodig was om toch een aantal huisregels op te stellen om misbruik van dergelijke abonnementen tegen te gaan. Het is niet de bedoeling dat een gebruiker de hele dag films downloadt via zijn unlimited data abonnement. Ook is het in principe de bedoeling dat je alleen met zijn tweeën van het abonnement gebruikmaakt. Het is technisch mogelijk om een personal hotspot te activeren waardoor al je vrienden gebruik kunnen maken van jouw abonnement. De provider geeft duidelijk aan dat ook dit niet de bedoeling is. Wat is dan wel de bedoeling van een fair use policy (FUP)?
Wat is fair use policy (FUP)?
Een fair use policy wordt niet alleen gebruikt om het dataverkeer op een vaste breedband verbinding onder controle te houden maar ook in de mobiele telefonie wereld gebruikt men deze term. Steeds meer providers bieden een unlimited data abonnement aan. Een abonnement waarbij de provider geen limiet stelt aan je dataverbruik. Toch zijn er wat voorwaarden ingebouwd. Zo wil de provider er zeker van zijn dat je geen misbruik maakt van je aangeboden bandbreedte. Je mag de mobiele verbinding alleen gebruikt voor dingen waar die voor bedoeld is. Het is vooral in de context van het unlimited data abonnement dat we nu ook de term fair use policy steeds vaker tegenkomen.
Overmatig dataverbruik kan namelijk de snelheid van het hele mobiele netwerk in gevaar brengen. Als iemand de hele dag via de telefoon films aan het downloaden is belast die persoon het netwerk overmatig veel. We hebben te maken met een mobiel netwerk en de capaciteit hiervan is niet onbeperkt. Het is absoluut niet hetzelfde als een breedbandverbinding via de kabel of glasvezel.
De fair use policy geldt ook voor je sms-en en belgedrag, mocht je dit ook hebben afgekocht middels het abonnement.
Spelregels van fair use policy blijven vaak erg vaag
Providers zijn begonnen met het controleren op overmatig gebruik. Dat is vooral als jouw verbruik fors uitsteekt boven het gemiddelde gebruik. De providers blijven erg vaag in het geven van duidelijke richtlijnen of harde hoeveelheden die men mag downloaden. Ze gebruiken wel regelmatig termen als “onredelijk” of “onacceptabel”. Je datagedrag wordt gemeten ten opzichte van het gemiddelde. Als je herhaaldelijk fors boven dat gemiddelde uitkomt, kan de provider vermoeden dat er onredelijk gebruik is. De provider zal nu een van de volgende maatregelen treffen:
- Waarschuwen: allereerst zal je provider een sms of email sturen en wijzen op je hoge dataverbruik en je de richtlijnen van hun fair use policy meesturen. (of de URL)
- Afknijpen: als je blijft doorgaan kunnen ze de verbinding “afknijpen”. De download en upload snelheid zijn dan fors beperkt. De snelheid is vergelijkbaar met een internet verbinding van 10 jaar geleden.
- Blokkeren: soms besluiten providers om het meteen stevig aan te pakken, en kun je niet meer internetten. Alle data wordt dan tijdelijk geblokkeerd. Doorgaans lopen deze maatregelen tot de eerste dag van de volgende maand.
Voorbeelden voor ongeoorloofd gebruik
Ter illustratie geven we enkele voorbeelden van gebruik dat niet onder de fair use policy valt.
- Personal wifi-spot misbruiken: je kunt een wifi spot inrichten om je persoonlijke laptop en je tablet via deze hotspot te laten werken. Als ook je huisgenoten er af en toe gebruik van maken is er nog niet zoveel aan de hand. Als je personal hotspot openstaat voor iedereen en er zit constant een hele groep op één hotspot te werken, dan is dat niet de bedoeling. De regel is dat andere gezinnen hun eigen internet verbinding moeten regelen.
- Hele dag films downloaden: Als je dacht via de unlimited data verbinding de hele dag films naar binnen te kunnen halen dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Je downloadgedrag zal snel opvallen. Als je herhaaldelijk boven het gemiddelde uitkomt zal de provider stappen gaan ondernemen.
Vaak wordt een daglimiet van ongeveer 5 a 8 GB gehanteerd. Dit is verschillend per provider. Er zijn ook providers die een maandlimiet opleggen van bijvoorbeeld 50 GB. Eerst goed vergelijken voordat je ergens een unlimited abonnement afsluit. Als je eenmalig eens een paar Linux distro’s binnenhaalt, zit je ook al snel aan 5GB. Zolang dat sporadisch gebeurd is er niets aan de hand.
Er zijn ook providers die een daglimiet gebruiken van 6 of 8 GB. Als je meer nodig hebt, kun je via een app of via de website een 2GB boosterbundel extra regelen, meestal gratis. Het steeds moeten bijvragen van 2GB confronteert sommige gebruikers natuurlijk wel met hun surf- en downloadgedrag. Het zorgt voor een drempel. Dat het nu nog gratis is, wil niet zeggen dat dit zo blijft.
Artikelinformatie
Publicatiedatum: | 19 juli 2021 |
Laatste update: | 18 februari 2022 |