wat is ADSL

Wat is ADSL?

ADSL is een verouderde techniek om breedbandinternet aan te bieden via een analoge telefoonkabel. ADSL, gepromoot door KPN, beoogde een concurrent te worden van het kabelbreedband internet van Ziggo. Voor de consument was de ontwikkeling gunstig omdat er nu twee technieken waren die breedband internet mogelijk maakten. Dit alles had een gunstige uitwerking op de prijsontwikkeling van het abonnement. Ook de virtuele providers op het netwerk van KPN begonnen breedbandinternet aan te bieden.

Wat is ADSL en hoe werkt het?

Met ADSL kun je via het gewone telefoonnetwerk breedband internet toepassen. Het telefoonsignaal en het digitale internetsignaal komen over hetzelfde kabeltje binnen. Een splitter scheidt data en spraak van elkaar. De afkorting ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Asymetric betekent dat de upload en de downloadsnelheid verschillend is. De downloadsnelheid is doorgaans veel hoger dan de upload.

De geschiedenis van ADSL in Nederland

In Nederland werd ADSL al in 1999 door KPN geïntroduceerd en na een proefproject in Amsterdam snel over heel Nederland uitgerold. De voorloper van ADSL was het analoge telefoonlijntje met modem. Breedbandinternet via de coaxkabel bestond al iets langer. Ziggo was en is de dominante speler in die markt. KPN wilde hiermee een geduchte concurrent van kabelinternet worden.

De consument had nu de keuze uit twee mogelijkheden voor zijn breedbandverbinding. In theorie is de capaciteit van kabelbreedband groter dan via de telefoon. Een coaxkabel heeft een dikkere koperkern. Het duurde echter tot 2002 voordat alle telefooncentrales van KPN geschikt waren om ADSL aan te bieden. De afstand tot de centrale is van doorslaggevend belang of deze dienst op een adres geleverd kan worden. Via een postcode check kon je opvragen of ADSL mogelijk was op dat adres.

Anno 2021 is ADSL alweer een verouderde achterhaalde techniek. Glasvezel en kabel spelen de baas. We mogen ook de toekomstige mogelijkheden van 5G niet onderschatten. Dit razendsnelle 5G netwerk zou zowel ADSL, kabel als glasvezel wel eens overbodig kunnen maken. Wellicht wordt de toekomst weer draadloos.

De snelheid van ADSL

De beginsnelheden van ADSL waren met 8Mbit niet erg snel als we dat vergelijken met de snelheden die tegenwoordig worden aangeboden. De daadwerkelijke snelheid was ook toen nog fors lager. Alles hangt af van de afstand tot de telefooncentrale. De afstand mag maximaal 5 a 6 km zijn. De snelheden nemen evenredig met de afstand af. Wat later kwamen nieuwe verbeterde versies ADSL2 en ADSL2+ genoemd. De maximale theoretische snelheden hiervan waren maximaal 12 en 24 Mbit/s. De afstand tot de wijkcentrale bleef de beperkende factor. Iets wat bij kabelinternet via Ziggo veel minder een rol speelt.

De opvolger VDSL kan snelheden aan tot zelfs 52 Mbit/s. Echter de afstand tot de centrale mag hiervoor niet meer dan 800 meter bedragen.

Wat zijn de voor- en nadelen van ADSL?

Voor elke technische oplossing zijn voor- en nadelen te noemen.

Voordelen:

  • Zeer acceptabele snelheid.
  • Werkt via een gewone telefoonkabel.
  • Telefoon, tv en internet via één klein kabeltje.
  • Met de opvolger VDSL is er nog meer mogelijk via de telefoonlijn en maakt de DSL techniek toekomstbestendiger.

Nadelen:

  • Als je een coaxkabel voor je tv hebt liggen is het beter om via de kabel een breedbandverbinding aan te vragen. Deze snelheden liggen hoger.
  • Het werkt alleen goed als je vlakbij een telefooncentrale woont. Wie op 5 km van de centrale woont heeft een trage verbinding.

Wat heb ik allemaal nodig?

Je hebt voor ADSL een telefoonkabel nodig in je woning. Meestal wordt die afgewerkt in de meterkast. Heb je al een abonnement bij een provider voor de telefonie, dan kun je dit eenvoudig uitbreiden door ook via dezelfde kabel internet aan te vragen.

Wat kost het?

De kosten zijn per provider verschillend. De prijzen liggen gemiddeld iets lager dan bij kabelinternet. Je hebt ook nog een modem nodig. Vaak wordt dit gratis of tegen eenmalige betaling bij de oplevering mee geleverd. Dit apparaat zorgt ervoor dat internet en telefonie gesplitst worden.

ADSL providers

Bij alle bekende providers zoals KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone is een ADSL abonnement mogelijk. Een los internetabonnement afsluiten is niet meer mogelijk. Het zijn allemaal “alles-in-een” abonnementen geworden, waarbij je tv, telefoon en internet in een abonnement onderbrengt. Er zijn verschillende vergelijkingswebsites waar je vanuit je luie stoel de verschillende abonnementen met elkaar kunt vergelijken. De providers zullen voortaan alleen VDSL lijnen aanbieden.

Vergelijk ADSL providers

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 24 juni 2021
Laatste update: 25 juni 2021