Ziggo gaat stoppen met analoge FM-kabelradio. Ziggo kondigde dit al eerder aan, maar heeft nu ook concreet een planning gemaakt om de doorgifte uit te schakelen. Het uitschakelen gaat stapsgewijs per regio. In dit artikel lees je meer over waarom en wanneer Ziggo analoge kabelradio uitschakelt, en wat de alternatieven zijn.
Frank 3 februari 2021 Leestijd 4 minuten
Wanneer stopt Ziggo met analoge kabelradio?
De eerste regio waar Ziggo stopt met het aanbieden van analoge radio, is Capelle aan den IJssel, op 24 februari. Hierna zet Ziggo stapsgewijs in alle andere regio’s de analoge kabelradio uit. Als alles volgens planning verloopt, zal eind 2021 in het hele Ziggo verzorgingsgebied de analoge FM-radio via de kabel uitgeschakeld zijn. Ben je Ziggo abonnee, dan krijg je ongeveer vijf weken voordat jouw regio aan de beurt is bericht.
Waarom schakelt Ziggo analoge kabelradio uit?
Ziggo is wettelijk verplicht het signaal van de analoge kabelradio uit te zetten. In de Nederlandse Mediawet staat namelijk dat analoge FM-kabelradio gekoppeld is aan analoge tv. Dat betekent dat Ziggo geen analoge radio mag leveren aan klanten, zonder daarbij ook een analoog tv-aanbod te leveren. Ziggo is al in 2018 begonnen met het gefaseerd uitzetten van analoge tv. Het uitschakelen van de analoge kabelradio had eigenlijk gelijktijdig moeten gebeuren. Dit schema liep door de coronacrisis echter in de war. Daarom kreeg Ziggo uitstel van het Commissariaat voor de Media (CvdM), tot eind 2022.
Naast de wettelijke verplichting komt het voor Ziggo zelf ook goed uit om te stoppen met analoge FM-kabelradio. De analoge signalen nemen namelijk bandbreedte in beslag die Ziggo goed kan gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verhogen van de internetsnelheid en het uitbreiden van digitale diensten.
Hoe controleer je of je analoog of digitaal luistert?
Ben je Ziggo-abonnee en weet je niet zeker of je nu analoog naar de radio luistert of digitaal? Ziggo zendt speciaal hiervoor een test-mededeling uit, op FM-frequentie 98.8. Controleer als volgt of je nog analoog luistert:
- Ga op je radio naar frequentie FM 98.8. Hoor je daar een mededeling? Dan luister je nog steeds analoog via de kabel.
- Kun je op je radio helemaal niet naar FM 98.8, dan is dit vrijwel zeker geen FM-toestel.
- Kun je wel naar frequentie FM 98.8 maar hoor je daar geen mededeling? Waarschijnlijk luister je dan wel analoog, maar via de ether.
Wat zijn de alternatieven?
Luister je nu nog analoog via de Ziggo-kabel naar radiozenders? Dan moet je ergens in de loop van dit jaar overstappen op een andere manier van radio te luisteren. We zetten de alternatieven op een rijtje:
- Overstappen naar digitale radio: dit kan via je tv/mediabox, of met een digitale radio-ontvanger. Ga je via de mediabox of tv (je tv moet dan wel van na 2010 zijn) naar digitale radio luisteren dan hoef je niets te doen. Digitale radio zit standaard in je Ziggo-abonnement en is gewoon beschikbaar. Wil je liever via een digitale radio-ontvanger luisteren? Deze kost doorgaans 50 à 80 euro en kun je kopen bij Ziggo of een elektronicawinkel.
- Mediabox Next of XL: heb je een Mediabox Next of Mediabox XL? En heb je daarbij een afstandsbediening met mogelijkheid tot spraakbesturing? Dan kun je met behulp van deze spraakbesturing digitaal naar radio luisteren. Je hoeft dan geen nieuwe apparatuur aan te schaffen en de tv niet aan te zetten. Heb je een Mediabox Next? Dan moet die wel digitaal aan de geluidsinstallatie gekoppeld zijn. Heb je een Mediabox XL? Dan moet deze van de laatste firmware zijn voorzien.
- Analoog via antenne: wat als je toch liever analoog wil blijven luisteren? Dat is nog steeds mogelijk via de ether. Hiervoor heb je een FM-antenne nodig. Als je die niet hebt, kun je deze gratis (je betaalt alleen verzendkosten) bestellen via de website van Ziggo.
- DAB+: simpel gesteld is DAB+ digitale radio via de ether. Het is gratis te ontvangen, maar je hebt er wel een DAB+-ontvanger voor nodig.
- Internetradio: via je internetverbinding heb je de mogelijkheid om een zeer groot aantal radiozenders te beluisteren. Je luistert via pc, tablet of telefoon, of waar je ook maar internet op ontvangt. Wil je toch liever een radiotoestel? Koop dan een radiotoestel speciaal voor internetradio, je ontvangt dan duizenden radiozenders uit de hele wereld, zonder dat je hiervoor je smartphone of computer nodig hebt.
Einde analoge kabelradio in zicht
In sommige landen is het al afgeschaft, en in Nederland komt het einde van analoge kabelradio nu ook in zicht. Toch luisteren in Nederland nog relatief veel mensen naar analoge kabelradio. De verwachting is echter dat de impact van het uitfaseren niet groot zal zijn. Er zijn namelijk veel alternatieven, waarvan de meeste eenvoudig zijn te realiseren.
Over de auteur
Frank Venendaal
Met zijn jarenlange praktijkervaring in de hard- en software heeft Frank veel IT kennis opgebouwd. Hij deelt nu graag zijn kennis om anderen te helpen.
Tags
- Ziggo
Andere interessante artikelen
Viaplay abonnement met Formule 1 nu beschikbaar in Nederland
Petra 15 februari 2022
Via Viaplay kun je het nieuwe Formule 1-seizoen bekijken en daarnaast andere sporten zoals voetbal. Viaplay biedt ook films, documentaires en series. Je kunt je nu al abonneren: sluit een Viaplay abonnement rechtstreeks af of via de providers KPN of Ziggo.
Ziggo gaat nu ook glasvezel tot in de woning aanleggen
Petra 3 augustus 2021
Lange tijd hield het kabelbedrijf Ziggo vast aan het aansluiten van woningen door middel van coax. Ondanks dat het grootste deel van het Ziggo-netwerk al bestaat uit glasvezel, werden de laatste meters, nog uitgevoerd met coax. Daar komt nu verandering in.
Pensioenfonds ABP gaat fors investeren in glasvezel van KPN
Petra 2 april 2021
KPN gaat flink investeren in het aanleggen van glasvezel. Het aantal woningen met een aansluiting voor glasvezel moet in 2025 verdubbeld zijn. Het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) gaat mee investeren.
DELTA Fiber wil dit jaar de miljoenste glasvezelaansluiting realiseren
Frank 30 maart 2021
Provider DELTA Fiber wil nog dit jaar de grens van een miljoen glasvezelaansluitingen doorbreken. Dit van oorsprong Zeeuwse bedrijf richtte zich daarbij eerst met name op buitengebieden. Inmiddels voorzien zij ook meer dichtbevolkte gebieden van glasvezelaansluitingen.