Ziggo is een van de grootste providers in Nederland. Sinds kort zijn zij onderdeel van VodafoneZiggo en ze blijven vooruitstrevend. Zo zijn ze van plan om vanaf eind 2022 in een groot deel van Nederland GigaNet aan te bieden om zo een beduchte glasvezel concurrent te worden van KPN. Maar wat is GigaNet nou eigenlijk? Aangezien veel mensen zich dit nog afvragen wordt het hoog tijd om hier wat meer over te vertellen.
Petra 22 maart 2021 Leestijd 5 minuten
Wat is Ziggo GigaNet?
GigaNet dankt zijn naam aan de downloadsnelheid van een gigabit (officieel afgekort tot 1 Gbit/s, maar vaak wordt 1 Gbps geschreven), oftewel 1000 megabits per seconde (1000 Mbit/s). GigaNet is dus een nieuw type snelle internetverbinding waar Ziggo al lange tijd aan werkt. In 2019 werd deze verbinding voor het eerst gepresenteerd en GigaNet wordt steeds verder uitgebreid. Het is nog niet voor heel het verzorgingsgebied van Ziggo beschikbaar, maar ze zijn er druk mee bezig om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen. Omdat Ziggo de bestaande kabels gebruikt voor dit nieuwe project heeft de nieuwe aansluiting geen drastische gevolgen.
Natuurlijk wil Ziggo zijn zaken eerst goed voor elkaar hebben voordat GigaNet echt gelanceerd wordt en in gebruik genomen kan worden, maar de tests zijn veelbelovend! Momenteel worden er al downloadsnelheden van 5 tot zelfs 10 gigabit per seconde gehaald en dit zou in de nabije toekomst zelfs nog verhoogd kunnen worden. Ziggo presenteert zichzelf met GigaNet als een serieuze concurrent van glasvezelproviders.
Serieuze concurrentie
Het verzorgingsgebied van Ziggo telt zo’n zes miljoen huishoudens. Ongeveer de helft daarvan, drie miljoen klanten, kunnen nu al een GigaNet-internetabonnement afsluiten. Eind 2022 moet dit voor alle klanten mogelijk zijn. Ziggo heeft dus vertrouwen in zowel GigaNet als hun eigen aanpak want zij zijn ervan overtuigd dat deze doelstelling behaald zal worden.
Ziggo zal dit ook nodig hebben om als serieuze opponent gezien te worden door het eerdergenoemde KPN, maar ook door bijvoorbeeld T-Mobile. Bij KPN gaat het tot 2025 jaarlijks om een half miljoen glasvezelaansluitingen. Ziggo moet dus ook wel voorwaarts en is niet bang om zichzelf een scherpe deadline op te leggen.
Daarnaast heeft de overheid zich in 2020 achter de doelstellingen van Gigabit Society gesteld waarin staat dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking eind 2023 moet kunnen beschikken over een internetverbinding met een downloadsnelheid van een gigabit.
Ziggo heeft geen glasvezel nodig
Omdat Ziggo de bestaande kabel gebruikt voor de GigaNet aansluiting, heeft Ziggo een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie. Er zijn geen drastische maatregelen nodig om huishoudens aan te kunnen sluiten, iets waar klanten doorgaans toch tegenop zien. De koperen coaxkabels die Ziggo momenteel gebruikt zijn zeer zeker geschikt om in gebruik te houden waardoor de overstap naar GigaNet bijna niet simpeler kan, in tegenstelling tot een overstap naar glasvezel waarbij het nodige graafwerk komt kijken. Ook voor Ziggo zitten er grote voordelen aan deze werkwijze, voor hen is het verbeteren va de techniek van het bestaande kabelnetwerk beduidend goedkoper dan het aanleggen van glasvezel. De overstap naar glasvezel is dus totaal overbodig, het kabelnet heeft alles in zich wat nodig is.
Ziggo houdt rekening met de techniek die zij gebruiken zodat er in de toekomst nog veel ruimte is in het vergroten van de downloadsnelheid zonder dat daar al te veel aanpassingen voor nodig zijn. Op dit moment richt Ziggo zich voornamelijk op het vernieuwen van wijkkasten en bovengrondse kabels om toekomstbestendig te zijn.
Slimmer, beter, grootser
Een van de regelmatig terugkerende klachten bij Ziggo is toch wel de wisselende stabiliteit die geboden wordt. Veel huishoudens zijn dolenthousiast en hebben nergens wat op aan te merken, maar er zijn verschillende klanten die continu tegen problemen aan lopen en waarbij de verbinding wankel is. Ziggo verwacht met GigaNet naast een hogere snelheid ook meer stabiliteit te kunnen bieden. Hoewel het dataverkeer nog altijd stijgt, breidt Ziggo de capaciteit uit waardoor dit verkeer makkelijker in goede banen geleid kan worden. De kans op storingen zal flink afnemen, iets waar alle klanten van Ziggo profijt van zullen hebben, met of zonder GigaNet-abonnement.
Ook Vodafone staat te springen om GigaNet te lanceren. De reden hiervoor is de voorbereiding op 5G. De combinatie van 5G en GigaNet biedt namelijk een scala aan nieuwe mogelijkheden zoals een hogere internetsnelheid, meer stabiliteit, streamen in hoge definitie (iets wat je nodig hebt voor live gaming en virtual reality) en veel meer netwerkcapaciteit voor toepassingen die veel dataverkeer vergen. Niet zo gek dus dat de druk achter GigaNet hoog is en men dit zo snel mogelijk compleet uitgerold wil hebben.
Uploadsnelheid bij GigaNet nog wel laag
GigaNet lijkt alleen maar voordelen te hebben. Grotendeels is dit ook zo. Het enige nadeel wat er nu nog aan kleeft is dat hoewel de downloadsnelheid van GigaNet heel hoog is, de uploadsnelheid daar helaas bij lange na niet aan kan tippen. Deze is nu namelijk maximaal 50 Mbit/s, veel te laag als je kijkt naar de andere kwaliteiten van GigaNet. Ziggo is wel druk bezig met het verhogen van deze uploadsnelheid door bijvoorbeeld het uitschakelen van de analoge FM-radio. Dan zal de uploadsnelheid verdubbeld worden en naar 100 Mbit/s gaan. Een mooi begin, maar nog altijd een heel stuk lager dan de uploadsnelheid van glasvezel.
Zodra Ziggo deze zwakke plek weet te verbeteren staat niets GigaNet nog in de weg om een groot succes te worden.
Corona vertraagde de uitrol van GigaNet
En toen kwam corona, net als iedereen had ook Ziggo daar last van. In 2020 zijn er minder woningen dan gepland op het GigaNet netwerk aangesloten. Natuurlijk heeft Ziggo niet stilgezeten en is er een verbetertraject in gang gezet om het vervolg alsnog soepeler te laten verlopen.
Toch is het nog de vraag wanneer Ziggo gaat beginnen met de hernieuwde uitrol van gigabit internet. De eerste voorzichtige stappen zijn in maart 2021 gezet in Rijswijk en in Zutphen, maar welke plaatsen wanneer zullen volgen, blijft nog onduidelijk.
Vergelijk de aanbieders van snel internet
Dankzij de vele aanbieders van snel internet en de concurrentie onderling, zijn prijsvergelijkingen altijd zeer interessant. Ben jij benieuwd of internet met een snelheid van een gigabit al een optie is voor jou? Doe dan hieronder de postcodecheck!
Over de auteur
Petra van Dedem
Als studente werkte Petra onder meer voor de KPN winkel (toen nog Primafoon) en later nog een aantal jaar voor de T-Mobile shop. Hier heeft zij veel kennis opgedaan op het gebied van breedband en mobiele telefonie. Nu blogt zij graag over de de telecom- en internetwereld.
Andere interessante artikelen
Viaplay abonnement met Formule 1 nu beschikbaar in Nederland
Petra 15 februari 2022
Via Viaplay kun je het nieuwe Formule 1-seizoen bekijken en daarnaast andere sporten zoals voetbal. Viaplay biedt ook films, documentaires en series. Je kunt je nu al abonneren: sluit een Viaplay abonnement rechtstreeks af of via de providers KPN of Ziggo.
Ziggo gaat nu ook glasvezel tot in de woning aanleggen
Petra 3 augustus 2021
Lange tijd hield het kabelbedrijf Ziggo vast aan het aansluiten van woningen door middel van coax. Ondanks dat het grootste deel van het Ziggo-netwerk al bestaat uit glasvezel, werden de laatste meters, nog uitgevoerd met coax. Daar komt nu verandering in.
Pensioenfonds ABP gaat fors investeren in glasvezel van KPN
Petra 2 april 2021
KPN gaat flink investeren in het aanleggen van glasvezel. Het aantal woningen met een aansluiting voor glasvezel moet in 2025 verdubbeld zijn. Het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) gaat mee investeren.
DELTA Fiber wil dit jaar de miljoenste glasvezelaansluiting realiseren
Frank 30 maart 2021
Provider DELTA Fiber wil nog dit jaar de grens van een miljoen glasvezelaansluitingen doorbreken. Dit van oorsprong Zeeuwse bedrijf richtte zich daarbij eerst met name op buitengebieden. Inmiddels voorzien zij ook meer dichtbevolkte gebieden van glasvezelaansluitingen.